BRUT LAGER COOPERATION VIK & COBOLIS & BUDVAR

VIEWPOINT

Velmi lehký, suchý, perlivý, osvěžující a především snadno pitelný ležák navržený tak, aby se stal ozdobou každé letní zahradní párty.

Brut Lager se vyznačuje aromatickým chmelem a lehkým tělem, proces vaření zanechává pivo téměř bez zbytkových cukrů v pivu, což z něj činí nízkosacharidovou variantu klasického pivaAmyloglukosidáza štěpí sladové cukry na menší řetězce, což kvasinkám usnadňuje jejich konzumaci. To mění charakter piva tím, že vysychá, snižuje jeho vnímanou hmotnost na patře a činí ho vysoce šumivým jako brut šampaňské.

Zatímco donedávna nikdo nepoužíval termín „brut lager“, vaření ležáků s tímto typem enzymu sahá až do 60. let minulého století. Byl klíčovou složkou světlých piv některých velkých pivovarů, protože pomáhal odstraňovat sladové cukry, které dodávaly pivu plnost, a díky tomu byla konečná piva méně kalorická.

Kooperační várka vařená v Pivovaru Vik společně s Pavlem Paloušem (Cobolis) a Alešem Dvořákem (Budějovický Budvar).

– – –

Brut Lager is characterized by its aromatic hops and light body, the brewing process leaves the beer with almost no residual sugars in the beer, making it a low-carbohydrate version of a classic beer. Amyloglucosidase breaks down the malt sugars into smaller chains, making it easier for the yeast to consume them. This changes the character of the beer by drying it out, reducing its perceived weight on the palate and making it highly effervescent like a brut champagne.

While no one used the term „brut lager“ until recently, brewing lagers with this type of enzyme dates back to the 1960s. It was a key ingredient in the pale ales of some of the big breweries because it helped remove the malt sugars that gave the beer its fullness, making the final beers less caloric.

A collaboration batch brewed at Pivovar Vik with Pavel Palouš (Cobolis) and Ales Dvořák (Budějovický Budvar).

Charakter

EXTRAKT
11 %

ALKOHOL
5,3 % obj.

HOŘKOST
35 IBU

Suroviny

SLAD
Ječné slady

CHMEL
Halertau Blanc
SAAZ Shine

KVASNICE
Nova Lager

VODA

OSTATNÍ
Vločková torrefikovaná rýže

%
Stupňovitost
IBU
Hořkost
% obj .
Alkohol